De gevolgen van Body Stress

Wat gebeurt er eigenlijk in jouw lichaam wanneer je last heeft van body stress?
Bij een teveel aan stress zet het lichaam deze spanning vast in de spieren en andere weefsels. Dit doet jouw lichaam niet voor niets. Het is namelijk een beschermingsmechanisme dat door het autonome zenuwstelsel wordt uitgevoerd. Het gevolg is pijn en/of vermoeidheid. Zo geeft jouw lichaam aan dat je rustiger aan moet doen.

Vastgezette spanning in de spieren zorgt ervoor dat er druk komt te staan op het zenuwstelsel; het communicatiesysteem van jouw lichaam. Zenuwen raken geïrriteerd of juist onderdrukt door deze spanning en de communicatie in het lichaam raakt verstoord.

Het zenuwstelsel stuurt het hele lichaam aan; van organen tot spieren en van hormonen tot je slaapritme. Als dit communicatiesysteem niet goed functioneert, herstelt het lichaam zich niet meer optimaal en je klachten blijven bestaan of verergeren zelfs.

Ga niet voor minder
Soms blijft het bij vage klachten die je een oncomfortabel gevoel geven, langzaam verergeren of je anderszins beperken in het leven. Vaak zijn de klachten heftig of acuut. Veel mensen zijn al bij verschillende specialisten geweest en krijgen te horen dat er niks mis is of vinden tijdelijk wat verlichting door een behandeling of met medicatie.

Dat de klachten vanuit vastgezette spierspanning kunnen ontstaan wordt vaak over het hoofd gezien. Onze ervaring is dat dit juist een belangrijke oorzaak is van zeer veel klachten. Het is dan ook voor veel mensen een enorme opluchting als zij merken hoe positief hun lichaam reageert op de releases.

Waarvoor kies jij? Maak nu een afspraak.

Door aanhoudende of terugkerende stress heeft het lichaam weinig tijd om te herstellen. De stressoren blijven dan te lang bestaan, of volgen elkaar te snel op, waardoor het lichaam steeds meer uitgeput raakt. Spanning zet zich vast, ontspannen lukt niet meer en er ontstaan steeds meer klachten. Je kunt dan bovendien ook vatbaar worden voor ziekten en infecties, doordat je weerstand afneemt. Vaak weten we wel wat ons lichaam ons vertellen wil, maar negeren wij de signalen. Je kunt ongezonde stress ook leren herkennen.

Aanspannen van spieren

Spierspanning bouwt zich op en je merkt dat spieren hard en stijf worden of pijn gaan doen. Ook kun je meer onrust in je lijf voelen.

Hoge hartslag

Een hoge hartslag, onregelmatige hartslagen of druk op de borst kunnen duiden op stress. Laat dit ook altijd door uw huisarts controleren.

Onrustig gevoel

Onrust houdt aan of neemt toe. Zelfs wanneer je geest ogenschijnlijk rustig is, kan je lijf andere signalen blijven geven.

Maag- en darmklachten

De ‘rest & digest’ reactie van je lijf wordt onderdrukt en verstoord een juiste darmwerking. Diarree, constipatie of kramp kunnen het gevolg zijn.

Slapeloosheid

Slecht door- en in slaap vallen of te vroeg wakker worden kunnen signalen van stress zijn. Vaak gaat dit gepaard met onrust en overmatig denken.

Pijn en ongemak

Onverklaarbare pijntjes, stijfheid en lijfelijk ongemakkelijk. Vaak beginnen ze met subtiele signalen die zich langzaam verder uitbreiden tot klachten.

Vermoeid of prikkelbaar

Stress kost veel energie en vraag om extra herstel. Je bent vaker moe, blijvend vermoeid, raak snel geïrriteerd of hebt s-avonds geen puf meer om iets te ondernemen.

Oppervlakkig ademhalen

Een hoge ademhaling, hyperventilatie of slecht in contact staan met je onderlijf. Vaak ‘zit je energie hoog’ en kun je een benauwend gevoel ervaren.