Bij baby’s
Body stress kan al bij baby’s na de geboorte aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een ongelukje of een verkeerde houding in een draagzak, maar meestal speelt de geboorte een belangrijke rol. Zeker wanneer de bevalling lang heeft geduurd of moeizaam is verlopen. Body stress kan zich als volgt uiten:
- Zonder aanwijsbare oorzaak veel huilen (huilbaby’s).
- Een voorkeurshouding.
- Tijdens het verschonen huilen, met name als de beentjes worden opgetild.
- Veel krampjes/ontregelde stoelgang.
- Voedsel terug geven/veel oprispingen en boeren.
- Niet graag op de buik liggen of huilen bij het optillen van het hoofd.
- Overmatig bewegen van ledematen of juist stijf en weinig bewegen.
- Slecht slapen.
Omdat een release erg vriendelijk en zacht van aard is kan een baby al na een paar dagen gereleased worden. De baby ligt dan bij de moeder of vader op de buik of zit bij haar of hem op schoot. Vaak valt een baby na een release in een diepe slaap.
Bij kinderen
Kinderen leiden een actief leven en kunnen door de nodige valpartijen of ongelukjes al body stress opbouwen. Daarnaast komen zij ook in een fase waarbij veelvuldig een verkeerde houding wordt aangenomen/aangeleerd. Denk hierbij met name aan de schoolbanken.
Soms klagen kinderen zelf over tintelingen, pijn en gevoeligheden, maar vaak is het moeilijk voor een ouder om body stress bij hen te herkennen. Je kunt letten op het volgende:
- Het niet zelf willen lopen en dus gedragen willen worden.
- Klagen over pijnlijke benen (zgn. groeipijnen).
- Voeten die neigen naar binnen te draaien.
- Bedplassen.
- Knarsetanden, vooral tijdens de slaap.
- Slecht in slaap vallen of doorslapen.
- Onrustig, niet stil kunnen zitten.
- Veranderingen in humeur of gedrag.
- Concentratieproblemen.
Kinderen ervaren een release vaak als prettig en zijn, zodra zij eenmaal hiermee bekend zijn, goed in staat om zelf aan te geven als ze weer aan een release toe zijn. Ook gevoelige kinderen of kinderen met een concentratie- of gedragsstoornis reageren doorgaans heel goed op Body Stress Release. Door de verstoorde zenuwprikkels naar de hersenen weg te nemen, komen ze weer in contact met hun lijf en vinden ze meer rust.
Bij tieners
In deze digitale tijd zien we veel tieners die langdurig televisiekijken of intensief in de weer zijn met een smartphone of tablet. Vaak vanuit een verkeerde, onderuitgezakte houding die het lichaam en vooral de nek en de rug onnodig belast. Ook worden tieners gevoeliger voor mentale en emotionele stress, waardoor sneller klachten ontstaan.
Naast de eerder genoemde klachten, zoals nek- en rugproblemen, krampen en slecht slapen, kan BSR tieners ook bij het volgende helpen:
- Concentratie problemen op school
- Prikkelbaarheid
- Lusteloosheid
- Somberheid