Man (54) – Rugpijn

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik in Jordanië. Een vakantie die ik een jaar geleden heb moeten uitstellen vanwege onderrug problemen. Enkele dagen geleden heb ik Petra bezocht, waar ik naar de tempel Al Deir ben gelopen. Heen en terug een tocht van zo’n 4 uur inclusief een klim van een uur. Men zegt 788 treden, maar ik heb ze niet geteld.

Het was precies 10 weken eerder dat ik mijn eerste BSR behandeling kreeg, eveneens vanwege serieuze onderrug problemen. Zo lang als ik me kan herinneren heb ik hier regelmatig last van. Al sinds mijn jeugd schoot het regelmatig in mijn rug, waardoor ik enkele dagen nauwelijks kon bewegen. Door voldoende rust te nemen herstelde dit langzaam. De oorzaak van deze klachten was volgens mij een onverwachte of verkeerde beweging of overmatige fysieke inspanning.

Naarmate ik ouder werd bleef dit probleem regelmatig terugkomen, terwijl er van fysieke inspanning nauwelijks sprake was. Op zoek naar hulp heb ik in mijn leven tot dusver een aantal zeer goede therapeuten ontmoet, zoals chiropractors, accupuncturisten en manuele therapeuten. Ze waren allemaal in staat om het probleem te corrigeren, waardoor ik weer verder kon. Tijdens deze zoektocht werd mij steeds duidelijker dat ook de mentale factor, zoals stress en opgehoopte irritaties, een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van deze onderrug problemen.

Dit was ook nu weer het geval toen ik bij toeval een artikel in de krant las over BSR. Ik was in de twee weken daarvoor al 3 keer bij mijn manuele therapeut geweest. Iemand die ik al 10 jaar regelmatig bezocht bij onderrug problemen. Zij was altijd prima in staat om mij weer op de been te krijgen, maar deze keer was het anders. Elke behandeling gaf wel enige verlichting van de pijn, maar mijn onderrug hield geen stand in de gecorrigeerde positie. De spanning op de spieren bleef bestaan. Ik realiseerde me dat de toegepaste behandelingen in deze situatie onvoldoende uitwerking zouden hebben en was door dit artikel gestimuleerd om de BSR methode te proberen. Ik besloot direct contact op te nemen voor een afspraak.

Op weg naar mijn 1e afspraak kon ik de schokken van de verkeersdrempels onderweg nauwelijks verdragen en het kostte mij veel moeite om uit mijn auto te komen. Het intakegesprek met Vera was duidelijk en gaf mij vertrouwen. Tijdens de vervolgafspraken verbeterde de situatie zodanig dat ik na 6 weken alweer op de tennisbaan stond voor een dubbelpartij. Het gevoel om tot het uiterste te kunnen gaan was er zeker nog niet, maar er was tenminste weer een begin. Wat ik wel bemerkte was dat mijn lichaam direct na elke inspanning aangaf dat er herstel nodig was. Het was in feite een grens tot waar ik kon gaan. Dit gevoel had ik ook de ochtend na mijn excursie naar Petra. Gedurende de dag verdween de spanning in mijn rug en kon ik zonder belemmeringen bewegen. Ik merk dat de grenzen om weer een gezonde fysieke inspanning te leveren steeds ruimer worden, terwijl de tijd voor herstel steeds korter wordt. Het effect van belasting van de mentale factor heb ik nog niet echt kunnen ervaren, maar de resultaten tot dusver geven mij ook hiervoor goede hoop.

Kort samengevat ben ik erg enthousiast over de resultaten van de BSR behandelingen tot dusver en positief over de uitwerking hiervan in de toekomst.